newANTI-NARCOTIC FORCE JOBS HELP

newCOLLEGE CTI JOBS HELP

newFPSC PATROL OFFICR JOBS HELP

newFPSC SENIOR AUDITOR JOBS HELP

30,000 EDUCATORS 2014 CLICK HERE

Click And Follow To Get Updates
Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

Mcqs of English Literature for Pcs Exams

By adeelabbasbk - Last updated: Sunday, May 5, 2013 - Save & Share - One Comment

Mcqs Of English Literature For Pcs Exams

1. Which of the following phrases best characterizes the late-nineteenth century aesthetic movement which widened the breach between artists and the reading public, sowing the seeds of modernism?

a) art for intellect’s sake
b) art for God’s sake
c) art for the masses
d) art for art’s sake
e) art for sale

2. What was the impact on literature of the Education Act of 1870, which made elementary schooling compulsory?

a) the emergence of a mass literate population at whom a new mass-produced literature could be directed
b) a new market for basic textbooks which paid better than sophisticated novels or plays
c) a popular thirst for the “classics,” driving contemporary writers to the margins
d) a, b and c
e) none of the above

3. Which text exemplifies the anti-Victorianism prevalent in the early twentieth century?

a) Eminent Victorians
b) Jungle Books
c) Philistine Victorians
d) The Way of All Flesh
e) both a and d

4. With which enormously influential perspective or practice is the early-twentieth-century thinker Sigmund Freud associated?

a) eugenics
b) psychoanalysis
c) phrenology
d) anarchism
e) all of the above

5. Which thinker had a major impact on early-twentieth-century writers, leading them to re-imagine human identity in radically new ways?

a) Sigmund Freud
b) Sir James Frazer
c) Immanuel Kant
d) Friedrich Nietzsche
e) all but c

6. Which scientific or technological advance did not take place in the first fifteen years of the twentieth century?

a) Albert Einstein’s theory of relativity
b) wireless communication across the Atlantic
c) the creation of the internet
d) the invention of the airplane
e) the mass production of cars

7. Which best describes the imagist movement, exemplified in the work of T. E. Hulme and Ezra Pound?

a) a poetic aesthetic vainly concerned with the way words appear on the page
b) an effort to rid poetry of romantic fuzziness and facile emotionalism, replacing it with a precision and clarity of imagery
c) an attention to alternate states of consciousness and uncanny imagery
d) the resurrection of Romantic poetic sensibility
e) a neo-platonic poetics that stresses the importance of poetry aiming to achieve its ideal “form”

8. What characteristics of seventeenth-century Metaphysical poetry sparked the enthusiasm of modernist poets and critics?

a) its intellectual complexity
b) its union of thought and passion
c) its uncompromising engagement with politics
d) a and b
e) a,b, and c

9. In the 1930s, younger writers such as W. H. Auden were more _______ but less _______ than older modernists such as Eliot and Pound.

a) popular; reverenced
b) brash; confident
c) radical; inventive
d) anxious; haunting
e) spiritual; orthodox

10. Which poet could be described as part of “The Movement” of the 1950s?

a) Thom Gunn
b) Dylan Thomas
c) Pablo Picasso
d) Philip Larkin
e) both a and d

11. Which British dominion achieved independence in 1921-22, following the Easter Rising of 1916?

a) the southern counties of Ireland
b) Canada
c) Ulster
d) India
e) Ghana

12. Which of the following writers did not come from Ireland?

a) W. B. Yeats
b) James Joyce
c) Seamus Heaney
d) Oscar Wilde
e) none of the above; all came from Ireland

13. Which phrase indicates the interior flow of thought employed in high-modern literature?

a) automatic writing
b) confused daze
c) total recall
d) stream of consciousness
e) free association

14. Which of the following is not associated with high modernism in the novel?

a) stream of consciousness
b) free indirect style
c) irresolute open endings
d) the “mythical method”
e) narrative realism

15. Which novel did T. S. Eliot praise for utilizing a new “mythical method” in place of the old “narrative method” and demonstrates the use of ancient mythology in modernist fiction to think about “making the modern world possible for art”?

a) Virginia Woolf’s The Waves
b) Joseph Conrad’s Heart of Darkness
c) James Joyce’s Finnegan’s Wake
d) E. M. Forster’s A Passage to India
e) James Joyce’s Ulysses

16. Who wrote the dystopian novel Nineteen-Eighty-Four in which Newspeak demonstrates the heightened linguistic self-consciousness of modernist writers?

a) George Orwell
b) Virginia Woolf
c) Evelyn Waugh
d) Orson Wells
e) Aldous Huxley

17. Which of the following novels display postwar nostalgia for past imperial glory?

a) E. M. Forster’s A Passage to India
b) Jean Rhys’s Wide Sargasso Sea
c) Joseph Conrad’s Heart of Darkness
d) Paul Scott’s Staying On
e) c and d

18. When was the ban finally lifted on D. H. Lawrence’s novel Lady Chatterley’s Lover, written in 1928.

a) 1930
b) 1945
c) 1960
d) 2000
e) The ban has not yet been formally lifted.

19. Which of the following was originally the Irish Literary Theatre?

a) the Irish National Theatre
b) the Globe Theatre
c) the Independent Theatre
d) the Abbey Theatre
e) both a and d

20. What did T. S. Eliot attempt to combine, though not very successfully, in his plays Murder in the Cathedral and The Cocktail Party?

a) regional dialect and political critique
b) religious symbolism and society comedy
c) iambic pentameter and sexual innuendo
d) witty paradoxes and feminist diatribe
e) all of the above

21. How did one critic sum up Samuel Beckett’s Waiting for Godot?

a) “nothing happens-twice”
b) “political correctness gone mad”
c) “kitchen sink drama”
d) “angry young men
e) “better than Cats”

22. What event allowed mainstream theater companies to commission and perform work that was politically, socially, and sexually controversial without fear of censorship?

a) the abolition of the Lord Chamberlain’s office in 1968
b) the illegal performance of work by Howard Brenton and Edward Bond
c) the collapse of liberal humanist consensus in the late 1960s
d) the foundation of the Field Day Theater Company in 1980
e) the establishment of the Abbey Theater

23. Which of the following has been a significant development in British theater since the abolition of censorship in 1968?

a) the rise of workshops and the collaborative ethos
b) the emergence of a major cohort of women dramatists
c) the diversifying impact of playwrights from the former colonies
d) the death of the musical
e) all but d

24. What did Henry James describe as “loose baggy monsters”?

a) novels
b) plays
c) the English
d) publishers
e) his trousers

1)d
2)a
3)e
4)b
5)e
6)c
7)b
8)d
9)c
10)e
11)a
12)e
13)d
14)e
15)e
16)a
17)d
18)c
19)e
20)b
21)a
22)a
23)e
24)a

Mcqs Of English Literature For Pcs Exams

Posted in AJKPSC MCQs, BPSC MCQs, KPKPSC MCQs, PPSC MCQs, SPSC MCQs • Tags: Top Of Page

One Response to “Mcqs of English Literature for Pcs Exams”

Comment from SHIV BHADAURIA
Time September 29, 2013 at 5:39 am

NICE EFFORT

Write a comment