PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

 

Computer Multiple Choice Questions (MCQs)

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.

B. spam.

C. viruses.

D. identity theft.

Answer: B

 

 

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.

A. data mining

B. data selection

C. POS

D. data conversion

Answer: A

 

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

A. Data

B. Point-of-sale (POS)

C. Sales

D. Query

Answer: B

 

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.

A. PSS

B. POS

C. inventory

D. data mining

Answer: A

 

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:

A. robotics.

B. simulation.

C. computer forensics.

D. animation.

Answer: C

 

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data

B. processing data into information

C. analyzing the data or information

D. storing the data or information

Answer: C

 

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.

A. POS

B. RFID

C. PPS

D. GPS

Answer: B

 

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:

A. robotics.

B. computer forensics.

C. simulation.

D. forecasting.

Answer: A

 

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. proprietary.

B. open.

C. experimental.

D. in the public domain.

Answer: A

 

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

A. Nanoscience

B. Microelectrodes

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

Answer: A

 

Status : Offline  11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.

A. Nanoscience

B. Nanotechnology

C. Simulation

D. Artificial intelligence (AI)

Answer: D

 

 

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

A. A process

B. Software

C. Storage

D. Information

Answer: D

 

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:

A. programming.

B. processing.

C. storing.

D. organizing.

Answer: B

 

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.

A. present

B. input

C. output

D. store

Answer: B

 

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:

A. data.

B. output.

C. input.

D. the process.

Answer: B

 

 

16. Computers use the ____________ language to process data.

A. processing

B. kilobyte

C. binary

D. representational

Answer: C

 

17. Computers process data into information by working exclusively with:

A. multimedia.

B. words.

C. characters.

D. numbers.

Answer: D

 

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:

A. eight bytes.

B. eight kilobytes.

C. eight characters.

D. eight bits.

Answer: D

 

19. The term bit is short for:

A. megabyte.

B. binary language.

C. binary digit.

D. binary number.

Answer: C

 

 

20. A string of eight 0s and 1s is called a:

A. megabyte.

B. byte.

C. kilobyte.

D. gigabyte.

Answer: B

 

Who is credited with the creation of WWW

Answer : Tim Berners-Lee

25.The function of key F4 is

Ans : To repeat the last action

26.The function of key F4 is

Ans : To repeat the last action

27. The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or …….

(a) bytes (b) kilobytes (c) decimal bytes (d) bits (e) nibbles

Ans (D)

28. A monitor’s …… is the distance between the holes in the mask behind the screen. This helps determine how sharp the dots appear.

(a) refresh rate (b) dot pitch (c) resolution

(d) colour depth (e) None of the above

Ans (B)

29. A directly accessible appointment calendar is a feature of a ……. resident package.

(a) CPU (b) memory (c) Buffer (d) ALU (e) None of the above

Ans (B)

30. Perforated paper used as input or output media is known as

(a) Paper tape (b) Magnetic tape (c) Punched paper tape

(d) Card punch (e) None of the above

Ans (A)

31. The invention of the slide rule is attributed to

(a) Babbage (b) Oughtred (c) Pascal

(d) Napier (e) None of the above

Ans (B)

32. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage.

(a) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape

(b) Disk storage is longer lasting than magnetic tape

(c) Disk storage is less expensive than tape storage

(d) All of the above

(e) None of the above

Ans (e)

33. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as

(a) Bytes (b) Kilo-bytes (c) Bits

(d) Megabytes (e) None of the above

Ans (d)

34. A prefix for billion which is equal to …. is called as billi.

(a) 100 (b) 10000 (c) 1000 (d) 10 (e) None of the above

Ans (d)

35. Each model of a computer has a unique

(a) Assembly language (b) Machine language

(c) High level language (d) All of the above

(e) None of the above

Ans (b)

36. One kilobyte = ____ byte.

(a) 1250 (b) 2088 (c) 1024 (d) 1000

Ans (c)

37. Which of the following circuit is used as a ‘Memory device’ in computers?

(a) Rectifier (b) Flip-Flop (c) Comparator (d) Attenuator

Ans (b)

38. To move the cursor to the end of the document press

Ans : Ctrl + End

39. In Word Processing the red underline indicates

Ans : Spelling mistakes

40. The shortcut key to print documents is

Ans : Ctrl + P

41. First layer in the OSI reference model is

(a) Data link (b) Network (c) Physical (d) Application

Ans (c)

42. Viruses, Trojan horses and Worms are

(a) able to harm computer system

(b) unable to detect if affected on computer

(c) user-friendly applications

(d) harmless applications resident on computer

Ans (a)

43. Program threats are

(a) Trap doors (b) Trojan horse (c) Both (a) & (b

Ans (b)

44. Failure of passwords security due to exposure can result from

(a) Electronic monitoring (b) Visual (c) Both (a) & (b)

Ans (c)

45. Data security threats include

(a) Hardware failure (b) Privacy invasion

(c) Fraudulent manipulation of data (d) All of the above

Ans (b)

46. The bar which displays information about the current page number is

Ans : Status bar

47. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc. are

(a) Task bar (b) Windows (c) Desktop (d) Icons

Ans (d)

48. Who invented the super-computer?

(a) P.T Farnsworth (b) J.R Whinfield

(c) J.H. Van Tassell (d) Charles Ginsberg

Ans (c)

49. Accessing records from a file directly without searching from the beginning of the file is

(a) Time sharing (b) Random

(c) Direct access (d) Access time (e) None of the above

Ans (c)

50. Time during which a job is processed by the computer is

(a) Delay time (b) Real time (c) Execution time

(d) Down time (e) None of the above

Ans (c)

 

 

PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam